Süt Artırmak

“NE YEYİP İÇSEM DE, SÜTÜM ARTSA!” soruları üzerine…
Süt Artırmak
“NE YEYİP İÇSEM DE, SÜTÜM ARTSA!” soruları üzerine…
Annelerimizde en çok karşılaştığımız soru, şüphesiz “Yiyecekler, içecekler ve süt arttırma arasındaki ilişki” üzerine sorulan sorular.
Anlaşılıyor ki, “Sütünüzün artması için bol bol emzirin!” önerisi, pek ikna edici bulunmuyor. Aslında, bir annenin emzirme döneminin başlarında, yani, bir anlamda acemilik döneminde sütünü arttırmak ve bebeğini sağlıklı büyütmek, beslemekten başka derdinin olmaması ve bunun içinde türlü çareler araması son derece doğal ve güzeldir…
Ancak, biliniz ki; bu doğru tecrübelerle sabittir. Sütünüz, bebeğiniz emdikçe ve memeniz boşaldıkça artar; yani, vücudunuz süt üretir. Ve fakat görüldüğü üzere, bu önermeyle ikna edemediğimiz anneler var.
Peki! Öyleyse süt üretimi üzerine hazırlanmış son derece bilimsel bir makalenin bir bölümünden alıntı yapıp, bu bilimsel veriler ışığında size, SÜT ARTTIRAN BÜTÜN BESİNLERİ sıralıyorum. Sonrasında da bu besinlerin hangi yollarla süt arttırdığını açıklamaya çalışacağım. :: Çemen otu, Devedikeni, Bira mayası, Maya, Yulaf ezmesi, Avrupa mine çiçeği, Isırgan, Yonca, Shatavari, Çörek otu, Torbangun, Chasteberry, Rezene, Anason, Kimyon, Kişniş, Kimyon ve Dereotu.
Pek çoğumuz yukarıda sıralanan besinlerle ilgili olarak, süt arttırdığına dair bir şeyler duymuştur ve bilir. Peki bu besinler nasıl olur da süt arttırır?
Sevgili anneler, sıralamış olduğum bu besinler sadece, VÜCUTTAN ÖDEM ATAN besinlerdir. Vücut sularımızın ise, süt olarak üretilmesi hepimizin zaten bildiği bir şeydir. Öyleyse, ödem atan besinler de süt arttırır mı?
HAYIR! TEK BAŞINA ÖDEM ATAN BESİNLER SÜT ARTTIRMAZ!
Peki neden? Biz vücut ödemimizi çeşitli yollarla atarız: idrar, terleme vb. sıvı çıkışlarıyla…
Peki, siz bu ödem atan besinleri tüketirseniz ne olur? Eğer, sık sık emzirmek yerine bu besinleri tüketir ve sütünüzün artmasını beklerseniz, bol bol idrar ve terleme yoluyla ödem atarsınız. Yani, emzirmediğiniz sürece vücut sularınız süte dönüşmez ve ödem atıcıları tüketirseniz de ödeminizi süt üretmek hariç, başka yollarla atarsınız.
Bizim süt üretmek için, vücudumuzdan fazladan ödem atmaya ihtiyacımız yoktur. Neden biliyor musunuz? Süt yapan su değildir de ondan. Daha doğrusu biz insanların vücudunun 4/3ü sudur. Yani, vücudumuzda süte dönüşecek oranda su zaten mevcuttur. Susadıkça su içmek, kaybettiğimiz sıvıları yerine koymak için yeter de artar bile.
Peki, arkadaş kim yapıyor bu sütü?
Süt yapan hücreler laktositler (Lactocytes) yapıyor, alveoller yapıyor, plensental lactogenler yapıyor, enzimler yapıyor, beyindeki hipofiz bezinden gelen prolaktin ve oksitosin reseptörleri yapıyor; vücuttaki onlarca bileşen yapıyor, duyduğumuz sevgi, yaşadığımız bağ, istememiz, dokunmamız hepsi süt yapıyor ve arttırıyor.
Peki, nasıl çalışacak bu yukarıdaki elemanlar? Bebek annesinin memesini emdiğinde, annenin vücudunda eşsiz bir aktivasyon ve iletişim ağı düğmesine basılır. Bebek ne kadar sık emerse, vücudun bu eşsiz elemanları birbirine seslenir ve laktositler der ki, “Arkadaşlar toplanın! Burada aç bir bebek var, bizim bu yavruyu doyurmamız lazım. Haydi! Daha çok çalışın, süt yapalım. Bu bebek doymazsa, aç kalırsa, yaşayamaz; biz insan türünün devamı için çok çalışmalıyız”.
İşte bütün bu elemanlar görev başına geçer ve aç bebeği doyurmak için çalışırlar. Eğer bebek sık emzirilmez ise, bu elemanlar aralarında şöyle konuşur: “Arkadaşlar, bol bol dinlenin, bu bebeğin karnı doyuyor, aç değil, fazladan süt üretip annenin memesini de sıkıntıya sokmayalım, dinlenin”.
İşte bu yüzden bebek sık sık emzirilirse, meme sık sık boşalır ve laktositler bol bol süt üretir. Eğer süt arttırmak için emzirmek yerine, besinlerden medet umulursa; süt üretilmez, vücuttan sadece ödem atılır.
Asıl en önemli süt arttırıcıyı söylemeyi unuttuk; ANNENİN SÜTÜNE İNANMASI! Ne olursa olsun, vücuduna güvenmesi ve bebeğini sıklıkla her emzirdiğinde hücrelerinin onun için yeterli sütü üreteceğini bilmesi…