Sorular

Home / Sorular

Sizce, uyku eğitimi vermeli miyim?

Anneden gelen soru: Bebeğim geceleri sık sık emmek istiyor. Uykularının bozulmasından ve bu emme sıklığına alışmasından korkuyorum. Sizce uyku eğitimi vermeli miyim? Bu konuda kafam çok karışık, çevremden çok baskı görüyorum. Bugüne kadar çevreme hep direndim, kaşık maması vermedim, emzirmekten vazgeçmedim ama şuan bu uyku durumumuz benim de canımı sıkmaya başladı. Sizce ne yapmalıyım?

Cevap: Kafanızdaki sorular, pek çok anneyle ortak, bunu bilmelisiniz. Size uzun yıllardır çocuklarla çalışan bir psikolog olarak söyleyebilirim ki; çoğu zaman bebeklerin ve çocukların doğal davranışlarına karşı duran bir eğitim almaları, o çocukların gelişimi için değil, ailelerin rahatlığı için oluyor. Bunu söyle düşünebilirsiniz? Resme yeteneği olan bir çocuğu, illa mühendis olacaksın diye şimdiden mekanik konulara boğmak gibi.. Ne o, baba mühendis diye…

Şimdi sizin bebeğiniz gece uyanıyor ve emmek istiyor, bunu doğal olarak yapıyor, zorlama yok. Bırakın emsin, gece sütunun kıymetini biliyor bebeğiniz… Bir gün göreceksiniz ki gece uyanmaları tık diye kesilecek. Doğal surecine bırakın yavrunuzu… Annelik defteriniz kalınlaştıkça göreceksiniz ki, hiçbir şey aynı kalmıyor ama biz hep böyle gidecek sanıyoruz. Bir de siz kaşık mamasını dinlememişsiniz, sağdan soldan gelen ama size mantıksız gelen önerileri dinlememişsiniz; neden uyku eğitimi konusunu (dönem dönem bazı uzmanlar böyle popüler bilgiler atar ortaya) taktınız kafanıza? Uyku eğitimi, yeme eğitimi, o eğitimi, bu eğitimi.. doğrusunu söylemek gerekirse, ben karşıyım böyle tutumlara. Uykunun eğitimi olmaz, düzeni olur. Siz sadece bebeğinizin bu düzenini bilir, o düzene göre düzenlersiniz düzeninizi. Bebeğinizin gece uyanıp emmek istemesi, ne düzensizliktir ne de eğitimsizliktir. Dosdoğru bir bebekliktir o kadar…

Sıralama yapalım

Anneden gelen soru: Bebeğim şu an 5 aylık ve ilk aylar, kolik sorunu olan bir bebekti ve çok sık emmek isterdi, fakat bu günlerde eskisi kadar sık ve uzun süre meme emmek istemiyor. Özellikle eve misafir geldiğinde, meme emmek yerine bizden daha çok konuşmaya çalışıyor. Bu konuda ne yapmalıyım?

Cevap: Bebeğinizin sosyal ihtiyaçları artmış, o yüzden sizden çok konuşmak istiyor ama bu çok güzel bir şey, çevrenin farkında demektir.  Şimdi bir sıralama yapalım isterseniz:
1. Bebeğiniz kolik sorunu yaşayan yani, çok gazlı bir bebekti. Bu sorunu yaşayan bebeklerin ve dolayısıyla ailelerinin de uyku düzenleri aslında biraz bozulabilir.

  1. Kolik bebek, diğer bebeklerden daha fazla sallanmaya ve sıkı sıkı ona sarılınmasına ihtiyaç duyar, çünkü bu davranışlar onu rahatlatır, gazını daha iyi çıkarmasına yardımcı olabilir.
  2. Bu tip bebekler genel anlamda kucakta öyle çok vakit geçirir ki, bu yolla insan varlığına dair farkındalığı artar (bu gelişimi acısından çok olumlu bir şeydir).
  3. Çevrenin farkına varan bebek, bu çevreye katılmak ister (bu da gelişimi açısından çok olumlu bir şeydir)  Gelelim meme reddine,

Bu aylar yaygın olarak bebeklerde meme reddi zaten görülebilir. Bunun en önemli nedenleri:
1. Bebek büyümüştür ve artık ona 1.2.3. Ayındaki gibi davranılsın istemez.
2. Ayına uygun davranışları gösterebileceği ortam ister.  3. Öğrenme ihtiyacı şiddetlenmiştir ve her şey ilgisini fazlasıyla çeker.  Dolayısıyla, annesinin artık onu 1.2.3. Ayındaki gibi emmesini beklememesi gerekir.

Peki bu ayda bebek nasıl emzirilmeli ve ayına uygun davranışlar nedir?

  1. Bebeğiniz büyüdü artık, bırak oturarak emsin seni, onu dik tutun ve destekleyin.
  2. Memenizi emerken, uyaranları meme etrafına koyun ki, öğrenme ihtiyacını memede giderebilsin.
  3. Sakin zamanlarında da uyaran kısıtlamasına gidin ki, memede huzur bulduğunu da hatırlasın tekrar.
  4. Bebeğinizi gün içinde daha az yatırın artık, koyun yere kendi becerilerini keşfetsin ve geliştirsin.
  5. Dışarı çıkın, evde daha çok oynayın, bebeğinizin günlük uyaran kotası dolsun ki gece daha rahat uyusun,

Bebeğiniz büyüyor artık, bana kalırsa tek sorunuz bu

Cevap: Kafanızdaki sorular, pek çok anneyle ortak, bunu bilmelisiniz. Size uzun yıllardır çocuklarla çalışan bir psikolog olarak söyleyebilirim ki; çoğu zaman bebeklerin ve çocukların doğal davranışlarına karşı duran bir eğitim almaları, o çocukların gelişimi için değil, ailelerin rahatlığı için oluyor. Bunu söyle düşünebilirsiniz? Resme yeteneği olan bir çocuğu, illa mühendis olacaksın diye şimdiden mekanik konulara boğmak gibi.. Ne o, baba mühendis diye…

Şimdi sizin bebeğiniz gece uyanıyor ve emmek istiyor, bunu doğal olarak yapıyor, zorlama yok. Bırakın emsin, gece sütunun kıymetini biliyor bebeğiniz… Bir gün göreceksiniz ki gece uyanmaları tık diye kesilecek. Doğal surecine bırakın yavrunuzu… Annelik defteriniz kalınlaştıkça göreceksiniz ki, hiçbir şey aynı kalmıyor ama biz hep böyle gidecek sanıyoruz.  Bir de siz kaşık mamasını dinlememişsiniz, sağdan soldan gelen ama size mantıksız gelen önerileri dinlememişsiniz; neden uyku eğitimi konusunu (dönem dönem bazı uzmanlar böyle popüler bilgiler atar ortaya) taktınız kafanıza? Uyku eğitimi, yeme eğitimi, o eğitimi, bu eğitimi.. doğrusunu söylemek gerekirse, ben karşıyım böyle tutumlara. Uykunun eğitimi olmaz, düzeni olur. Siz sadece bebeğinizin bu düzenini bilir, o düzene göre düzenlersiniz düzeninizi. Bebeğinizin gece uyanıp emmek istemesi, ne düzensizliktir ne de eğitimsizliktir. Dosdoğru bir bebekliktir o kadar…

Bebeğimi gece emzirmek dişlerinin çürümesine neden olur mu ?

Anneden gelen soru: Bebeğimi gece emzirmek dişlerinin çürümesine neden olur mu?

Cevap: Anne sütünün şeker prensibi biraz farklıdır, ayrıca anne sütü florür içerir ve de bu özellikler antimikrobiyal faktörlerle de birleşince bebekte diş çürüğüne karşı yoğun koruyucu özelliklere sahip olduğu söylenebilir. Bu yönde yapılan bir çalışmada tarih öncesi fosillerin diş ve damak yapıları incelendiğinde diş çürüğüne rastlanmamıştır ki, bu donem, anne sütü tek besindi. Ancak genetik faktörler, bebeğin ya da çocuğun anne sütü dışında aldığı şekerli besinler gözden geçirilmelidir. Ve de istisnai olarak diş yapısıyla ilgili çok farklı özel durumlar da söz konusu olabilir.