Bir Zamanlar Süt Anneler Vardı…

Bir Zamanlar Süt Anneler Vardı…

Bir zamanlar süt anneleri vardı… Bir düşünün neden? Neden annesi emziremiyorsa, başka bir besin vermek yerine, bir başka annenin bebeğini emzirmesini isterdi bu anneler? Aslında biliyor musunuz, bu anneler doğru olanı yapıyormuş…

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, bir bebeğin beslenmesinde 4 aşama sıralamıştır:[1]

  1. Kendi Annesinin Sütü (Fresh)
  2. Kendi Annesinin Sağılmış Sütü (Frozen)
  3. Başka Bir Annenin Sütü (Donor)

Eğer bunların hiçbiri yoksa,

  1. Formül Süt (ABM)

Şimdi! Emziremeyen anneler şöyle düşünebilir:

“Ne! başka bir annenin sütü mü?”

“Peki ya o annede bir hastalık varsa?”

“Başka annenin sütü bebeğime yarar mı?”

“Ama ben o annenin ne yiyip içtiğini bilmiyorum ki”

Hepsine sırayla cevap verelim;

  1. Evet eğer bebeğinizi çeşitli nedenlerden dolayı emziremediyseniz ve çevrenizde bebeğinizi emzirebilecek ya da sütünü sağıp size ulaştıracak başka bir anne varsa, gerçekten bebeğiniz çok şanslı.
  2. Eğer bebeğinize sütünü ulaştıran bu annede herhangi bir bağışıklık sistemi hastalığı yoksa (HIV, Hepatit B, HTLV-1..vb.) sütünü güvenle alabilirsiniz. Ayrıca, insan sütü de pastörize edilebilir. İnsan sütünü pastörize edebilen pek çok yöntem mevcuttur.
  3. Evet, o başka annenin bebeği ve sizin bebeğiniz arasındaki fark 6 ayı geçmiyorsa, o annenin sütü sizin bebeğinize de yarar.
  4. Peki, o annenin ne yiyip içtiğini nasıl yaşadığını bilmiyorum ki… Tüm bu sorular, bir annenin başka bir annenin sütünü almadan önce sorabileceği haklı sorulardır. Ancak, şöyle bir bilgi vermek gerekir, anne yeterli ölçüde ya da sağlıklı beslenemese dahi bir bebeğin, özellikle ilk altı aylık besin ihtiyacını temel düzeyde karşılayabilecek besin içeriklerini vücudunda üretebilir.[2]Ayrıca, piyasada satılan formül sütlerin nasıl üretildiğini, taze olup olmadığını, yazan besin içeriklerinin gerçekten doğru olup olmadığını sınamak oldukça zordur. Merak etmeyin, bebeğinize sütünü veren o başka anne kendi bebeğini de emzirdiği için, büyük ihtimalle beslenmesine ve hayatına optimal düzeyde dikkat ediyor olacaktır. Bu anlamda, donör anneye sağlık kuruluşlarında belirli testler yapmak mümkündür.

Bizim bebeklerimiz için en iyi besin kaynağı, yine kendi türümüzün sütüdür… Lütfen, “DONÖR SÜT” imkanına olumlu bakalım ve bunu bir şans olarak görelim.

[1] UNICEF, WHO, UNESCO: Facts for life: A Comminication Challenge. New York: UNICEF 1989; p.20.

[2] Bowles, B.B., Leache, J., Starr, S., Foster, M.: Infant feding preferences card. J Hum Lact 1993; 9: 256-58.